Европейската централна банка каза на кредиторите от еврозоната със значително присъствие

...
Европейската централна банка каза на кредиторите от еврозоната със значително присъствие
Коментари Харесай

ЕЦБ предупреди европейските банки за риска от санкции срещу Русия

Европейската централна банка сподели на кредиторите от еврозоната със доста наличие в Русия да се приготвят за налагането на интернационалните наказания против Москва, в случай че страната нападне Украйна. Предупреждението на основния европейски банков надзирател, който упражнява надзор върху 115 от най-големите кредитните институции на блока на еврото идва след към този момент втръсналите предизвестия на Вашингтон, че Русия ще понесе " големи последици ", в случай че изпрати войски на украинска територия.

Евентуални наказания ще слагат в заплаха интернационалните банки със сериозен съветски бизнес, в това число американската " Сити ", френската " Сосиете женерал ", австрийската " Райфайзен банк интърнешънъл " и италианската " Уникредит ". ЕЦБ е поискала също информация за съветските и украинските експозиции на " Дойче банк " и на " Ай Ен Джи ". 

По данни на " Джей Пи Моргън Чейз ", 39% от прогнозната чиста облага на " Райфайзен банк интърнешънъл " за 2021-а е пристигнала от съветското й отделение. Унгарската " ОТП " и италианската " Уникредит " са проработили по към 7% от чистия си приход за предходната година в Русия. 6% от чистата облага на френската група " Сосиете женерал " е осъществена от интервенциите на дребно на нейната " Росбанк ". Холандската финансова компания " Ай Ен Джи " също има бизнес на съветска територия, само че под 1% от чистия й приход за 2021-а е резултат от тази активност.

Официални представители на ЕЦБ са поискали детайлности от кредитните институции по какъв начин ще работят при разнообразни сюжети, примерно, при вероятно решение да се отреже достъпа на Русия до интернационалната система за разплащания SWIFT, настояват добре информирени източници. Запитването демонстрира желанието на европейските централни банкери да се убедят, че кредиторите от общността могат да се оправят с какъвто и да било санкционен режим и ще могат бързо да прекратят обслужването на клиенти, попаднали в забранителния лист.

По данни на Банката за интернационалните разплащания, интернационалните кредитори, в това число съветските им поделения, имат активи за 121 милиарда щ. $, които им дължат основани в Русия сдружения. И други 128 милиарда $ под формата на заеми и депозити, финансирани от съветски юридически лица към задграничните банки. 

" Сосиете женерал " е с най-голяма финансова експозиция към Русия измежду европейските банки - 2.6 милиарда евро, по информация на " Джей Пи Моргън Чейз ". Следва " Райфайзен " с 1.9 милиарда евро и " Уникредит " - с 1.4 милиарда евро. 

Главният изпълнителен шеф на " Уникредит " - Андреа Орсел - е един от основните мениджъри на огромните италиански компании, които на 26 януари са взели присъединяване във видеосреща с съветския президент Владимир Путин, на която са били разисквани икономическите връзки.  

По оценка на висшестоящи банкери, главната заплаха от глобите е за съветските капиталови банкови интервенции, които работят с едри мултинационални корпорации и олигарси, а не за комерсиалните поделения, обслужващи главно междинни компании. Най-сериозният " систематичен риск " ще е възбраната за достъп на Русия до SWIFT, което ще подложи на напън цялата банкова система на страната. Руската централна банка обаче възнамерява да задейства, в случай че се наложи, вътрешната си система за разплащания, която да размени интернационалната. 

Допълнителен риск за европейските банки е, че спор в Украйна може да обезцени съществено рублата и по този метод да редуцира цената на капитала им в съветските поделения. Не е за занемаряване и заплахата от ответни дейности на Москва против тези кредитори, които се опитат да изпълнят интернационалните наказания.

Майкъл Лайънс - сътрудник в правната адвокатска фирма " Клифърд Чанс " - разяснява, че наказателни мерка против Русия могат да обиден необятна група банки, работещи в страната. Защото клиенти на институциите за дребни банкови услуги не са просто редови човеци, само че също корпорации и частни компании и някои от тях евентуално имат обилни поделения за ръководство на персонални положения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР